Search
logo
Image Caption
Image Caption
Image Caption
Image Caption
Image Caption

PROIZVODNJA I PRERADA

 

Trenutna godišnja proizvodnja kalifornijske pastrmke iznosi 1500 tona, a obavlja se u bazenskom uzgoju na tri ribogojilišta: Ribnik, Jezero i Krupa na Vrbasu. Ukupna vodena površina tih ribogojilišta iznosi 28700 metara kvadratnih.

 

Prerada ribe obavlja se u pogonu smještenom u distributivnom centru, 6 km od Banjaluke, dok se za odvijanje procesa proizvodnje, prerade i prodaje ribe koristi vlastiti vozni park. Uvođenjem HACCP sistema i sljedivosti naše proizvodnje, pogon za preradu ribe je registrovan za izvoz ribe u Evropsku uniju, sa izvoznim brojem R-3-011.

RIBNIK

Proizvodnja pastrmke u ribogojilištu Ribnik locirana je na oko 150 metara ispod izvora rijeke Ribnik. Kristalno čista voda Ribnika u najvećem dijelu godine, od presudnog je značaja za proizvodnju salmonidnih vrsta riba.

Osnovna proizvodnja odnosi se na kalifornijsku pastrmku, iako smo zadržali i proizvodnju potočne pastrmke, a godišnje izmrijestimo 12 miliona ikre.


U ovom objektu se obavlja proizvodnja od matične ribe, preko ikre, ličinki, mlađi i na kraju, konzumne pastrmke.

Ribogojilište Ribnik raspolaže sa ukupno 14000m2 korisne vodene površine. Ribu hranimo visokokvalitetnom ekstrudiranom hranom, dok besprijekorno organizovanu proizvodnju obavljaju kvalifikovani radnici sa velikim iskustvom u proizvodnji ribe.

border

JEZERO

Ribnjak Jezero smješten je na rijeci Plivi čiji kvalitet vode i cjelogodišnji protok vode predstavljaju idealan preduslov za uspješnu proizvodnju pastrmke.


Temperatura vode tokom cijele godine iznosi 9 stepeni, a ukupna vodena površina ovog ribogojilišta iznosi 14000m2.

border

KRUPA NA VRBASU

U ovom ribogojilištu proizvedemo godišnje oko 50 tona pastrmke na ukupnoj vodenoj površini od oko 700m2.


Ribogojilište Krupa na Vrbasu vodom se snabdijeva iz rijeke Krupe, koja ima izuzetno povoljna fizičko-hemijska svojstva za uzgoj pastrmke.

border

DISTRIBUTIVNI CENTAR KLAŠNIK

U distributivnom centru Klašnik, 6 km od Banjaluke, nalaze se upravna zgrada, bazeni za živu ribu (dnevni lager), te Pogon za preradu ribe.

U pogonu čistimo, filetiramo, duboko zamrzavamo, te dimimo ribu i proizvodimo jedinstvene proizvode: dimljenu pastrmku, dimljenog šarana i riblju pljeskavicu od mesa pastrmke. Ovdje se nalaze i komore sa plus i minus režimom.

Uz primjenu najsavremenije tehnologije u pogonu takođe obavljamo:
- šokiranje, čišćenje i pakovanje ribe u stiroporne kašete koje se zasipaju ljuspastim ledom; 


- filetiranje ribe i pakovanje u vakuum kese;
- dimljenje ribe u specijalnim pećima, tanko narezivanje dimljenog fileta, pakovanje u vakuum kese i duboko zamrzavanje.

Svi procesi obavljaju se uz primjenu standarda sigurnosti hrane, HACCP-a, a svi proizvodi podliježu stalnim analizama i mjerenjima kod nadležnih ustanova.
Uvođenjem HACCP sistema i sljedivosti naše proizvodnje, registrovani smo za izvoz ribe u Evropsku uniju, izvozni broj R-3-011.
footer1